Fosfaatrechten

Na afschaffing van het melkquotum in 2015 zijn Nederlandse melkveehouders flink gaan uitbreiden. Zodoende produceert Nederland te veel fosfaat (zit in mest) en moet Nederland van de Europese Unie de mestproductie terugschroeven. Dus is per 2017 een ingewikkeld systeem van fosfaatrechten ingevoerd. Dit systeem zorgt ervoor dat we alleen nog maar intensieve veehouders met productiekoeien zullen gaan zien in Nederland. Dat kan niet waar zijn, dus ben ik op de bres gesprongen om ook kleinschalige, duurzame en extensieve veehouders een toekomst te geven in Twekkelo, Enschede, Twente en heel Nederland.  

Nieuwtjes

24 september 2019

Aan het einde van de zomer van 2019 verscheen een schokkende brief over de zoutwinning van Nouryon (voormalig AkzoNobel) op de website van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

12 maart 2019

Ik hou van de Twentse taal! Ik versta steeds meer en praat graag met mijn buurman. Hij spreekt altijd Twents, prachtig vind ik dat. Ik ben lid van de Kreenk vuur de Twentse Sproak en daar lees ik de Bodbreef. Zo leer ik al lezende het Twents. Soms denk ik al in het Twents! Het spreken durf ik nog niet aan. “Maar dat moet je gewoon gaan doen,” zo adviseren mensen mij enthousiast. 

15 april 2018

Goed nieuws! Minister Carola Schouten laat de Tweede Kamer weten dat vleesveehouders geen fosfaatrechten hoeven te kopen. Want, zij dragen niet bij aan het fosfaatprobleem in de melkveehouderij. Dit is precies wat ik vorig jaar in een raadsmotie heb beschreven.

19 maart 2018

Weer was het raak, wéér gebruikte AkzoNobel een oude zoutleiding. Gevolg: weer een lekkage. Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66) heeft dinsdag 13 maart 2018 een motie ingediend om dit aan de kaak te stellen. Daar ben ik erg blij mee!

18 oktober 2017
Donderdag 19 oktober 2017 zijn raad- en Statenleden na bijna een jaar weer te gast bij AkzoNobel Hengelo. Daar zal ik kritisch zijn op de milieurisico’s.
25 augustus 2017
Laatst mocht ik aanschuiven in een uitzending van “De Vrije Republiek Twente.” Hier kun je dit enerverende gesprek nakijken.
22 mei 2017

Op 22 mei 2017 heeft de gemeenteraad van Enschede de motie “Laat Den Haag niet de toekomst van duurzame veehouders bedreigen” aangenomen. Het debat kan online teruggekeken worden. Ik ben erg trots dat we in de raad op hoofdlijnen deze ingewikkelde kwestie besproken hebben en het college nu tot actie overgaat.

15 mei 2017

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft per brief aan de Tweede Kamer gereageerd op de uitspraken van de rechtbank over het fosfaatreductieplan. Helaas, de staatssecretaris doet niet zijn best te begrijpen waarom de rechtbank tot haar oordeel is gekomen. Hij wil slechts het oordeel aanvechten. Ik zal een paar voorbeelden geven. 

11 mei 2017

Door alle aandacht voor onze actie verzamel ik steeds meer informatie over mest. Door interessante gesprekken realiseer ik me nu dat de productie van mest (door koeien) en het opbrengen van mest (op een akker bijvoorbeeld) juridisch twee verschillende zaken zijn. Voor het ene gelden fosfaatrechten, voor het andere derogatie. Het was al ingewikkeld, het wordt nu nog complexer.

5 mei 2017

Onze actie is van start! Ik heb een concept-motie opgesteld en verspreid onder veel gemeenteraadsleden. Een persbericht is de deur uit en nu is het hopen op aandacht voor de kleinschalige, duurzame en extensieve veehouders. 

Overpeinzingen

6 januari 2018

Ik wens AkzoNobel graag een stabiele zoutwinning in 2018 en verder. De afgelopen jaren zijn veel lekkages van pekel en diesel ontdekt in Twekkelo. Na veel druk vanuit de omgeving probeert AkzoNobel een omslag te maken.

12 september 2017

Vaak hoor je geklaag over regionale samenwerking tussen gemeenten. Ik vind het nu juist de kunst niet te klagen maar te doen. Dan bereiken we samen veel meer voor de inwoners. Raadslid.nu interviewde mij hierover onder de titel “Het FC Twentegevoel van raadslid Vic van Dijk.” 

23 augustus 2017
Het afgelopen jaar zag ik in Twekkelo dat we met vallen en opstaan om leren gaan met de alert-app. Dat is een buurtapp voor urgente zaken.
6 juni 2017

Hoera! Na jaren hard werken door veel (vrijwillige) mensen krijgt Twekkelo nu glasvezel. Althans, mits minstens de helft van de bewoners zich aanmeldt. Maar wat brengt me dit nu werkelijk? Behalve dan de berg folders die ik laatst in de bus kreeg…

7 mei 2017
Op 4 mei 2017 heeft de rechtbank de Regeling fosfaatreductieplan 2017 voor een aantal extensieve melkveehouders buiten werking gesteld. Ik probeer hier een samenvatting en de betekenis van deze uitspraken te geven.
5 mei 2017

Op 22 mei 2017 heb ik onderstaande motie ingediend bij de gemeenteraad van Enschede. Deze motie is aangenomen en zo is een actieve lobby naar Den Haag gestart. Het doel is dat duurzame veehouders die binnen alle milieunormen werken hun bedrijf voort kunnen zetten. Want dat willen we allemaal, maar de nieuwe fosfaatregelgeving maakt dit heel erg moeilijk. 

5 mei 2017

Meststoffenbeleid uit Den Haag bedreigt nog steeds kleinschalige, duurzame en extensieve veehouders. Daarom roept D66 Enschede op tot actie in alle gemeenteraden, te beginnen in Twente. Want het kan niet waar zijn dat duurzaam boeren onmogelijk wordt gemaakt.